Svenska Vård i samverkan med Famna - riksorganisationen för idéburen välfärd - bjuder in fristående, idéburna och offentliga verksamheter inom vård, omsorg och hälso- och sjukvård till en heldagsutbildning i ämnet Lågaffektivt bemötande – metoder och tillvägagångssätt.
Utbildningstillfället i Stockholm kommer även att livesändas digitalt.
Inom verksamheter för vård, omsorg och behandling sker dagligen möten med barn, unga och vuxna som i vissa fall saknar specifik diagnos men som har bekymmer med problemskapande och utmanande beteende. Situationer med utmanande beteende innebär en påfrestning för alla berörda och för att hantera dessa situationer har förhållningssättet lågaffektivt bemötande blivit en vanligt förekommande metod.
Lågaffektivt bemötande ingår i den standard som Socialstyrelsen rekommenderar för LSS-verksamheter. Det lågaffektiva bemötandet fokuserar på personalens bemötande av personer med utmanande beteende och inte på själva beteendet. Metoden går ut på att undvika att bidra till ökad konfliktnivå. Genom att personalen reglerar sina egna affekter kan de minska personens stress vilken annars kan leda till utmanande beteenden. Metoden tillämpas i huvudsak i mötet med personer med autismspektrumdiagnoser, men har även visat sig användbar vid bemötande av personer som saknar diagnos.
Att anpassa bemötandet efter brukarens känsloläge kräver att personalen är lyhörd inför personens känslouttryck och vad de betyder. För att lyckas med införandet av metoden krävs därför konkreta verktyg som fungerar för personalen i verksamhetens dagliga arbete. Under utbildningsdagen fördjupar vi oss därför i nedanstående delområden:
Grunderna i lågaffektivt bemötande
- Vår syn på människan
- Ansvarsprincipen
- Kontrollprincipen
Konkreta verktyg – hur omsätter vi lågaffektivt bemötande i det dagliga arbetat
- Hantera, utvärdera & förändra
- Affektregleringsmodellen
- Hur och när gör vi vad?
- Om konsten att göra rätt saker vid rätt tillfälle
Omdömen från tidigare utbildningstillfällen:
"Jag är otroligt nöjd med kursdagen."
"En mycket givande utbildningsdag!"
Kursledare: Jeanette Johansson-Ånmark, Sverigehälsan
Jeanette arbetar som verksamhetsutvecklare på Sverigehälsan och har många års erfarenhet av arbete med personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ökade sårbarheter och stresskänslighet.
Utbildningsdatum:
25 maj 2021 klockan 09.00-16.00 i Stockholm
Kurslokal: meddelas senare
Utbildningstillfället i Stockholm kommer även att livesändas digitalt.