Svenska Vård i samverkan med Famna - riksorganisationen för idéburen välfärd - bjuder in fristående, idéburna och offentliga verksamheter inom vård, omsorg och hälso- och sjukvård till en heldagsutbildning om Lex Sarah – krav och skyldigheter.
Utbildningstillfället i Stockholm kommer även att livesändas digitalt.
Lex Sarah är de bestämmelser i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som reglerar anställdas skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. I lex Sarah ingår även en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.
Lex Sarah gäller oavsett verksamhetens driftsform, offentlig som fristående, och omfattar verksamheter inom SoL, vid Statens institutionsstyrelse (SiS) och LSS.
Syftet med utbildningen är att tydliggöra de krav och skyldigheter som ställs på dem som bedriver verksamhet som omfattas av lex Sarah. Utbildningen tydliggör bland annat centrala skyldigheter i lex Sarah: rapporteringsskyldigheten, utredningsskyldigheten, skyldigheten att avhjälpa eller undanröja missförhållandet och anmälningsskyldigheten.
Under utbildningsdagen fokuserar vi bland annat på:
- Bakgrund och syftet med lex Sarah
- Rapporteringsskyldigheten. Vad är ett missförhållande och vem är skyldig att rapportera?
- Utredningsskyldigheten. Vad ska utredas och vem ska göra utredningen?
- När ska lex Sarah-anmälan göras till IVO och vem ska göra det?
- Andra avvikelser inom socialtjänsten
- Andra anmälningsskyldigheter som kan aktualiseras samtidigt med lex Sarah
Kursledare: Kerstin Jonsson, sakkunnig i tillsyns- & tillståndsfrågor
Kerstin är socionom med lång och bred erfarenhet av myndighetsutövning inom socialtjänsten. Hon har i många år arbetat med tillsyn- och tillståndsfrågor på Länsstyrelsen, Socialstyrelsen och IVO. Under tre år arbetade Kerstin hos Humana med utbildningar och som sakkunnig i tillståndsfrågor.
Utbildningsdatum:
5 maj 2021 klockan 09.00-16.00 i Stockholm
Kurslokal: meddelas senare
Utbildningstillfället i Stockholm kommer även att livesändas digitalt.