En Piku OnDemand-utbildning

Nya krav på kompetenshöjning inom LSS

Tid: 2 tim 40 min

Utbildare: Annika Staaf

Kom igång med kompetenslyftet!

I en rapport från slutet av mars 2021 slår Socialstyrelsen fast att det krävs ett grundligt kompetenslyft för personal som jobbar inom LSS-verksamheter. Sätt i gång utvecklingsarbetet med vår utbildning ledd av experten Annika Staaf!

Personal vid LSS-boenden behöver kunna förstå och analysera komplexa frågeställningar som inte sällan berör människor som har svårt att göra sin röst och vilja hörd. Men i Socialstyrelsens nya rapport pekar man på stora brister i personalens kompetensnivå, särskilt vad gäller kunskap om aktuell lagstiftning, regelverk och kommunikation. Socialstyrelsen ställer skarpa krav på ökad kompetens och utbildning, krav som enligt rapporten kommer att följas upp. Det är därför hög tid att LSS-boenden höjer personalens kompetens.

För att komma i gång med kompetensutvecklingen är du välkommen att ta del av denna onlineutbildning som ger en god översikt över socialtjänstens olika delar med fokus på LSS. Annika Staaf går bland annat igenom principen om barnets bästa, våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter, Europakonventionens påverkan på LSS-verksamheter i Sverige samt relevanta regler om dokumentation och sekretess. Annika presenterar även några intressanta domar och JO-beslut på området.

Innehåll

Under utbildningen går vi bland annat igenom:

  • en översikt av hur vårt regelsystem är organiserat och hur man finner vägledning i domar och andra beslut
  • den praktiska innebörden i grundläggande principer inom grundlagen, LSS och Socialtjänstlagen: självbestämmande och integritet och barnets bästa
  • övriga bestämmelser inom LSS och SoL av betydelse för anställda vid boenden
  • annan relevant lagstiftning, exempelvis hälso- och sjukvårdsrätt, patientsäkerhet och kort om psykiatrisk tvångsvård
  • handläggning av ärenden och dokumentation
  • de sekretessregler som personal inom LSS-boenden har att förhålla sig till (TF, OSL och OSF’)

Bakgrund till utbildningen

Socialstyrelsens rapport är resultatet av ett uppdrag som myndigheten fått av Regeringen som vill ha en kartläggning av kompetensen hos personal inom LSS. Rapporten visar bland annat att endast 38 % av den tillsvidareanställda personalen har den utbildning som behövs. Detta trots att Socialstyrelsen i sina allmänna råd redan 2014 påtalade vikten av kompetens och att personalen har utbildning för sitt arbete.

Socialstyrelsen påtalar också att det råder brist på tillgången till kompetensutveckling och att insatserna på området är otillräckliga. Enligt Socialstyrelsen medför detta också risk för tvångs- och begränsningsåtgärder. Socialstyrelsen planerar att följa upp rapporten och se om kraven har efterföljts och gjort skillnad för kompetensen hos Sveriges LSS-personal. Läs rapporten här.

Annika Staaf är jur kand och fil dr i rättssociologi samt docent i socialt arbete inriktning rättsvetenskap vid Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö Universitet. Hon har en flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter. Annika har även författat ett flertal läroböcker och vetenskapliga artiklar.

Annika Staaf

Hur gör man?

På Svenska Vårds hemsida hittar du länk till såväl utbildningspaket som öppna utbildningar och konferenser.

1

Som medlemsföretag kontaktar du Ingrid Haraldsson via mejl till ingrid.haraldsson@piku.se för att bli ansluten till det digitala utbildningspaketet. Ange ”Svenska Vård” för att få det rabatterade priset.

2

Piku återkopplar till dig för att bekräfta en order eller svara på dina frågor.

3

Du får sedan uppge vilka e-postadresser som ska registreras för personlig inloggning.

4

När allt är beställt och bekräftat får ni tillgång till utbildningarna inom en vecka.